Ga jij binnenkort naar Rome? Ik geef je 10 dikke food tips die je echt niet over mag slaan.

Spaghetti Cacio e Pepe bij Roma Sparitta

Spaghetti Cacio e Pepe vind je in Rome overal. Het is een van de bekendste Romeinse gerechten en er zijn, zoals dat gaat, vele slechte maar gelukkig ook heel veel goede versies van het gerecht te vinden in de stad. Een van deze goede versies vind je bij restaurant Roma Sparitta in het stadsdeel Trastevere.

Cacio e Pepe is precies wat het is. Spaghetti met een saus gemaakt van kaas (pecorino) en zwarte peper. Meer is het niet, maar wat een smaak! Een leuke twist aan het gerecht bij Roma Sparitta is dat je het hier geserveerd krijgt in een bakje wat gemaakt is van (nog meer) Pecorino! Ook Anthony Bourdain heeft het gerecht hier gegeten. En zeg nou zelf, als het goed genoeg is voor Anthony Bourdain is het toch ook goed genoeg voor jou?

Piazza di Santa Cecilia, 24

Gnocchi Sugo Coda alla Vaccinara bij Osteria Da Fortuna

Nog een restaurant waar Anthony Bourdain op de wc “Tony was here!” had kunnen schrijven. Misschien heeft hij dat trouwens wel gedaan, ik ben hier niet op het toilet geweest om dat te checken.

Bij restaurant Osteria Da Fortunata wordt alle pasta huis gemaakt. En dit gebeurt live midden in het restaurant. Alle pasta soorten zijn super goed, dus op zich maakt het niet zo veel uit welke je kiest – ik koos de Gnocchi – maar ga vooral voor de sugo coda alla vaccinara. Dit is een saus gemaakt van ossenstaart. Ook zo’n typisch Romeins gerecht.

Via del Pellegrino 11

Fiori Di Zucca bij Verso Sera

Gefrituurde courgette bloemen gevuld met mozzarella en ansjovis is iets wat je 100% moet eten in Rome. Eet het als aperitief met een mooi glas wijn er bij. Verso Sera heeft beide op de kaart staan, maar om alleen voor de “fiori di zucca con alice e Mozzarella” naar Verso Sera te gaan is eigenlijk onzin want ze hebben nog veel meer lekkers.

Verso Sera zit een klein beetje weggestopt. Het restaurant bevindt zich in een omgebouwde paardenstal in een zijstraatje bij het bekende Campo De’ Fiori. Het is even zoeken maar als je er zit, is het de zoektocht meer dan waard. En bloemen eten bij het “plein van de bloemen”, klopt gewoon. Dus doen.

Piazza del Biscione, 84

Porchetta sandwich bij Angry Pig Biretta & Porchetta

Als je geen varkensvlees eet kan je deze overslaan. Als je wel varkensvlees eet ga dan zeker langs bij Angry Pig voor een porchetta sandwich. Dit kleine zaakje in een zijstraatje is een dikke aanrader. De porchetta wordt vers vanuit “porchetta capital”; Ariccia geleverd en is juicy, crispy en vol van smaak. Combineer dat met een knapperig broodje en je bent er eigenlijk al. Wil je meer? Dan zijn er porchetta sandwiches met eventuele toevoegingen als zongedroogde tomaten, gegrilde aubergine en/of pittige ‘Nduja.

Je kan bij Angry Pig ook broodjes met salami of prosciutto krijgen, maar de porchetta is wat je wil. Geloof me. Koude Peroni, eigenaar Guido die je vriendelijk, het vers gemaakte broodje komt brengen. Happy days.

Via Tunisi 38

Pizza Al Taglio bij Pizzarium Gabriele Bonci

Gabriele Bonci wordt ook wel de “Michelangelo of Pizza” genoemd. En dat is niet voor niks. De geboren Romein opende zijn Pizzarium in 2003 in Rome waar na groot succes een bakkerij in Rome en zelfs 2 restaurants in Amerika volgden. De pizza al taglio van Bonci wordt de hele dag door vers gemaakt van zijn kenmerkende deeg wat ruim 72 uur moet rijzen. Het is een heerlijk luchtig deeg wat tegelijkertijd knapperig is.

De pizza’s van Bonci krijgen de meest uiteenlopende toppings, waarbij de ene nog bijzonderder is dan de ander. Het uitgangspunt is wel, ten alle tijden, dat het lekker moet zijn. En dat is het zeker!

Het Pizzarium is een echte belevenis. Het is een afhaalzaak waar je de pizza per stuk koopt. Deze worden door de werknemers van de grote stukken pizza in de etalage afgeknipt en je eet ze, zoals dat gaat met streetfood, op straat. De kans is groot dat er een behoorlijke rij voor de deur staat, maar ga hier vooral in staan.

Via della Meloria, 43 

Cocktails bij The Jerry Thomas Project

Hierboven had ik het al over een belevenis en als er nog íéts echt een belevenis is in Rome, dan is dat “The Jerry Thomas Project wel”. Deze speakeasy cocktailbar zit verstopt achter een simpele zwarte deur, maar eenmaal achter deze zwarte deur kom je terecht in een compleet andere wereld geïnspireerd door de roaring twenties.

Live jazz, knusse zitplekken en barmannen die cocktails maken wat werkelijk smaak kunstwerken zijn. Geen “pornstar Martini” of “Sex on the beach”, al kunnen ze die vast wel maken, maar serieuze cocktails gebaseerd op kruiden en botanicals.

Let op! Je kan hier niet zomaar binnen wandelen. Je dient via de website het wachtwoord te achterhalen. Zonder dit wachtwoord kom je echt niet binnen!   

Vicolo Cellini, 30

Alles bij Roscioli

Ga uitgebreid eten bij Salumeria Roscioli, eet de flinterdunne pizza al taglio, de crispy supplì en het overheerlijke broodop de stoep voor de deur van Antico Forno Roscioli, en ga ontbijten/koffie drinken met gebak bij Caffè Pasticceria Roscioli.

3 verschillende zaken van Roscioli die allemaal het bezoeken waard zijn, want alles is goed. Goed is hierbij wellicht een understatement. Je moet het allemaal zelf weten, maar wat je ook doet, zorg dat je in ieder geval één van de zaken van Roscioli bezoekt tijdens je verblijf in Rome.  

Salumeria Roscioli: Via dei Giubbonari, 21

Antico Forno Roscioli: Via dei Chiavari, 34

Caffè Pasticceria Roscioli: Piazza Benedetto Cairoli, 16

Bier drinken bij Ma Che Siete Venuti A Fà

Als je lekker door Trastevere aan het slenteren bent, heb je een grote kans dat je deze zaak straal voorbij loopt. Zoals je op de foto hieronder ziet, valt het namelijk niet echt op. Tóch zou ik je willen aanraden “Ma Che Siete Venuti A Fà”, wat grofweg zoiets als “Wat kom je doen?” betekend, te bezoeken. De naam is afgeleid van een populair Romeins voetbal liedje en als antwoord zou ik geven; “bier drinken”, want dat is wat je hier doet. Je drinkt hier nationale (regionale) en internationale craftbeers. Waarbij craftbeer ook echt craftbeer is; kleinschalig, onafhankelijk, ongepasteuriseerd en ongefilterd. Must visit voor elke bier liefhebber!

Via Benedetta, 25

Cappuccino drinken bij Sant’ Eustachio Il Caffè

Cappuccino drinken kan in Rome, net als in de rest van Italië, overal, maar er zijn twee zaken die de rest qua bekendheid zijn ontstegen. Dit zijn Tazza D’Oro (officieel La Casa Del Caffè Al Pantheon) en Sant’ Eustachio Il Caffè. Beide branden hun eigen bonen en zetten hele lekkere koffie.

Er wordt al jaren gediscussieerd over welke van de twee nu de beste is, maar ik denk dat dat vooral een persoonlijke smaak kwestie is waar nooit een consensus over bereikt zal gaan worden. Mijn voorkeur gaat uit naar Sant’ Eustachio il Caffè. De cappuccino hier is vol smaak en super romig en de zaak zit op een wat rustigere locatie. Hoe ze bij Sant’ Eustachio de cappuccino zo romig krijgen is een zeer goed bewaard geheim. Verschillende theorieën doen de ronde waarbij zelfs het gebruik van eidooiers genoemd wordt. Kleine tip: bestel en drink de koffie binnen aan de bar. Ga je op het terras zitten, wordt je koffie een stuk duurder.

Piazza di S. Eustachio, 8

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.