Dat er in China een hele andere eetcultuur is, en dat ze compleet andere ingrediënten gebruiken in hun keuken dan aan deze kant van de aardbol is niets nieuws. Veel van de ingrediënten en gerechten worden in onze Westerse maatschappij zelfs vreemd gevonden. Gerechten van bijvoorbeeld gebakken eendentongen of een salade met kwal zal je dan ook niet snel op tafel zien verschijnen bij de familie Doorzon. Al is die salade met kwal nog best lekker trouwens.

Het gebruik van bijzondere ingrediënten is overigens niet alleen in de traditionele Chinese keuken het geval. Hier kwam ik achter door een post die ik een tijd geleden tegenkwam op Instagram. Het was een post over een hamburger van de, jawel, Chinese McDonald’s.

De burger bestaat uit Spam, of Smac zoals wij het hier kennen, kruimels van Oreo koekjes en, mijn favo mayo of all times; Kewpie mayonaise.

Nu ben ik nogal nieuwsgierig aangelegd als het op eten en drinken aankomt, en wil ik altijd alles proberen, dus had ik een extreme drang om deze bijzondere Chinese McDonald’s creatie na te maken en te proeven.

Burger bouwen

Zoals je op de foto kunt zien, en zoals ik eerder al schreef, bestaat de “burger” uit drie verschillende ingrediënten; Smac, Kewpie Mayo en Oreo koekjes. Het lijkt er echter wel heel erg op dat er alleen gebruik wordt gemaakt van de daadwerkelijke koekjes van de Oreo en niet van de crème laag in het midden. Omdat ik zo dicht mogelijk bij de creatie op de foto wilde blijven, was mijn eerste stap, in het “burger-bouw-proces”; Oreo koekjes schrapen. Vervolgens heb ik de crèmeloze koekjes verkruimeld en was ik klaar voor stap 2.

Stap 2 was het Smac gedeelte. Smac uit het blik krijgen kan af en toe een operatie zijn waar de mannen uit Ocean’s 11 nog moeite mee zouden hebben. Deze keer had ik mazzel. Alle vier kanten even induwen en ”plop”; the Smac had left het blikje. De McDonald’s creatie bestaat, wederom afgaande op de foto, uit twee plakken gebakken Smac (Spam) dus; snijden en bakken maar.

Tijd voor stap 3, eigenlijk het makkelijkste deel. Niet dat deze burger enige moeilijkheidsgraad had, maar goed, drie onderdeeltjes op elkaar stapelen zou voor niemand een probleem moeten zijn. Onderkant burgerbroodje -> twee plakken gebakken Smac -> Oreo koekkruimels -> een goeie dot Kewpie mayo -> bovenkant burgerbroodje. Kind kan de was doen. Tijd om te proeven.

Proeven

Als je iets gaat proeven waar je bij voorbaat al twijfels over hebt, is het lastig om zonder vooroordeel die eerste hap te nemen. Ik bedoel; Kewpie en Smac, prima. Die kan ik me echt wel voorstellen. Maar die Oreo koekjes… Aan de andere kant, zoet en hartig is ook wel weer een combi die juist heel goed kan werken. Denk maar aan sweet & sticky spareribs, karamel zeezout of de Amerikaanse klassieker; een sandwich met pindakaas en jam.

Met deze gedachte stelde ik mijn smaakpapillen enigszins gerust en bereide ze tegelijkertijd voor op, wellicht maar vooral hopelijk, een compleet nieuwe smaaksensatie waardoor ik zo’n uitbundige reactie van vreugde zou krijgen, dat de reactie van Emma Wortelboer, na het winnen van het Songfestival, een sobere bedoeling leek.  En daar was de eerste hap.

Ik zou natuurlijk een uitgebreide smaakanalyse kunnen doen, maar als ik heel eerlijk ben, is het vooral gewoon Oreo koekjes wat je proeft. De Kewpie komt er heel vlak als een crèmige (is dit een woord?) substantie doorheen, gevolgd door de structuur die ik herken van de Smac. Ik denk dat wanneer je de Oreo koekjes, gewoon zo, op een broodje had gegooid en daar een hap van had genomen je precies hetzelfde effect had gekregen. En misschien was dat nog lekkerder ook. Niet dat het nou echt extreem smerig was. Ik bedoel, het smaakte naar Oreo. En tenzij je die koekjes smerig vindt, is er tot zo ver niets aan de hand. Maar om nou te zeggen dat de Smac en de Kewpie een extreem goede toevoeging is en het voor herhaling vatbaar is? Nee, niet echt.

Al met al was de Spam x Oreo x Kewpie burger een bijzondere, once in your life time, try before you die, whatever ervaring die ik niet had willen missen (???), maar om er even een mening aan te verbinden: “Ik vind dit geen geslaagde creatie, werknemers die de burgers voor McDonald’s in China bedenken!”

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.