Streetfood is er in veel verschillende vormen en maten en ieder land en iedere stad heeft zo zijn eigen specialiteiten. Denk maar aan de Philly Cheesesteak uit Philadelphia, de hotdog uit New York, de taco’s uit Mexico of alle lekkernijen die je in de straten van Bangkok kunt vinden. Zo zijn er natuurlijk nog een berg aan voorbeelden, maar wist je dat er ook échte Rotterdamse streetfood creaties zijn? Hier komen er drie:

de Kapsalon

Ik trap af met misschien wel het bekendste gerecht wat je als streetfood zou kunnen bestempelen; de kapsalon. De kapsalon is zo “well known” in Rotterdam dat we zelfs het Centraal Station, vanwege enige gelijkenis met het aluminium bakje waarin het gerecht wordt geserveert, de bijnaam “station kapsalon” hebben gegeven. En hoewel je de kapsalon tegenwoordig ook ver buiten de Rotterdamse stadsgrenzen kunt vinden, is het toch echt een 100% Rotterdamse creatie.

Het gerecht bestaat uit een bodem van patat met daarop shoarma of döner, knoflooksaus en eventueel sambal, gesmolten kaas en salade. Het ontstond in 2003 toen de eigenaar van een kapsalon, zo een waar je je haar laat knippen, bij shoarmazaak El Aviva aan de Schiedamseweg een lunchschotel liet samenstellen. De bestelling werd regelmatig gedaan door de kapper waardoor het bekend ging staan als de “kapsalon” en de rest is geschiedenis. Leuk extra feitje over de kapsalon: Toen een Nepalese kok, na een bezoek aan Nederland, het gerecht in 2017 in Kathmandu introduceerde, was het een tijdje een regelrechte hype onder de elite.

Broodje Dynamite

In de categorie “is dat een Rotterdamse creatie!?”, yes! Het broodje dynamite is een Rotterdamse creatie. In het klootzak-proof kookboek van Rotterdamse culinaire helden Job en Perry noemen ze het broodje dynamite zelfs “net zo Rotterdams als de Euromast”.

Voor de mensen die nog nooit van het broodje gehoord hebben; je haalt het bij een van de vele Surinaamse (afhaal) restaurants die we hebben in Rotterdam en het is een Surinaams puntje met kipkerrie ÉN char siu (Tja siew). Als dat geen explosieve smaakcombi is, weet ik het ook niet meer.

Waar, hoe en waarom het broodje ontstaan is, is niet bekend. Misschien wilde iemand persé maar één broodje en had diegene last van serieuze keuzestress? Wat ik wel weet is dat de combinatie wonderbaarlijk goed werkt en heel lekker is.

Broodje Dynamite

De Rotdog van Hans Worst

Last but not least want waar je zowel de kapsalon en het broodje dynamite op veel verschillende plekken in de stad en daar buiten kunt vinden, is er maar één plek waar je de Rotdog van Hans Worst kunt krijgen. En dan reken ik de zelf af te bakken Rotdogs, én de festivals waar Hans Worst staat voor het gemak even niet mee. Want alleen bij de kraam van Hans Worst op de Coolsingel krijg je echte, speciaal voor jou gegrilde Rotdog inclusief black beer sauce-experience zoals hij hoort te zijn.

In 2015 bedacht Hans Worst, die eigenlijk gewoon Hans Bode heet, de snack die bestaat uit een broodje met een hotdog en cheddarkaas omwikkeld met spek. Deze wordt dan in zijn geheel gegrild. Je krijgt hem in een bakje op een bedje van andijvie en vervolgens krijg je er dus nog de, ook door Hans bedachte en gemaakte, blackbeer sauce overheen.

Deze geniale creatie, die ik met enige regelmaat de beste uitvinding sinds gesneden brood noem, heeft alles wat je wilt dat een snack heeft. Het is vet, het is zout, het is zoet en het is gewoon, op z’n Rotterdams gezegd; “tering lekker”.

De Rotdog van Hans Worst

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.