Ik weet nooit zo goed wat ik van “top zoveel lijstjes” moet vinden. Zeker als het over eten gaat vind ik ze lastig. Is iets écht (heel) goed of is het precies in het straatje van degene die de lijst samenstelt? Is iets echt (heel) slecht of is het simpelweg niet de smaak van degene die de lijst maakt? Oftewel was degene die de lijst maakte objectief?

Nu wordt er elk jaar, vanuit Italië, de 50TopPizza Europe lijst uitgebracht. Een lijst met daarin, logischerwijs, de 50 beste pizzeria’s van Europa. En aangezien Italianen superkritisch zijn als het gaat om hun keuken, kan je er van uit gaan dat de standaard voor deze lijst, wat betreft de pizza’s, hoog ligt. En als er dan een pizzeria uit Amsterdam op nummer 6 staat in deze lijst, moet ik daar uiteraard naartoe.

nNea

Als je in Amsterdam op de Bilderdijkstraat bent, kun je nNea haast niet missen. De felle azzurri blauwe gevel springt namelijk behoorlijk in het oog. Het is een pizzeria die volgens de traditionele Napolitaanse wijze hun pizza’s maakt. Maar dan wel met nieuwe technieken. “nNea” staat dan ook voor New Neapolis, oftewel nieuw Napels. In 2019 zijn ze geopend en in 2020 stonden ze al op nummer 8 in de lijst 50TopPizza Europe. Knappe prestatie om binnen een jaar voor elkaar te krijgen.

Kan niet missen toch? Deze gevel.

Lokale ingrediënten

De kwaliteit van de ingrediënten staan bij nNea hoog in het vaandel. Er wordt alleen gebruik gemaakt van het beste van het beste. Sommige ingrediënten komen van ambachtslieden uit Italië, maar zoveel mogelijk is lokaal. Mooi voorbeeld; zelfs de burrata die gebruikt wordt in het restaurant is lokaal geproduceerd, en wordt er in het speciale pizza deeg, a.k.a: “the nNea blend”, lokaal Nederlands Emmer- en Einkorn bloem gemixt met het Italiaanse Molino Denti bloem.

De pizza’s

Als je een pizzeria –  en zeker een Napolitaanse pizzeria –  wil testen is er natuurlijk maar één pizza die je dan moet bestellen, en dat is de Margherita. Dé Napolitaanse klassieker. Geen bijzondere ingrediënten waar een pizzabakker, of pizzaiolo, zich achter kan verschuilen, maar een recht toe recht aan pizza met daar op, traditioneel gezien, maar 3 ingrediënten; tomaat, mozzarella en basilicum. Dit was dan ook een van de pizza’s die we namen. De ander was de pizza Capefierr’ omdat we benieuwd waren naar deze pizza, met al zijn ingrediënten met uitgesproken smaken.

Margherita

De pizza Margherita van nNea wordt gemaakt met verse gekneusde tomaten, fior di latte di Agerola, parmigiano regiano en verse basilicum. Maar laten we eerst even met het deeg beginnen. Want dat deeg, DAT DEEG!!!! Niet normaal. Het deeg van nNea rijst voor 50 uur voordat het de oven in gaat en is daarna zo fluffy en zacht dat er ik er een kussen van wil hebben. Combineer deze zachte, maar zeker niet zompige, bodem met super smaakvolle tomaten, romige fior di latte en verser dan verse basilicum (die er ná het bakken pas opgaat!!) en je hebt een verschrikkelijk lekkere pizza. Simpel maar zo goed.

Capefierr’

De pizza Capefierr’ bestaat uit,  uiteraard, dat heerlijke Swiss Sense hoofdkussen van een deeg met daarop gekneusde tomaten, friggitelli pepers, buffel mozzarella, salsiccia a punta di coltello (een Italiaanse varkensworst) parmigiano reggiano en basilicum.

In vergelijking met de Margherita een stuk meer ingrediënten, maar ook hier is balans het woord. Niets is te veel en niets is te weinig. Alle smaken vullen elkaar aan en zorgen voor een geweldige smaakexplosie.

Pizza Margherita

Lekker scharen

Áls je bij nNea gaat eten, wat ik je zeker zou aanraden, kijk dan niet gek op van de schaar die je bij je pizza krijgt, en gebruik hem vooral. Waar het op eerste gezicht misschien wat raar is om je pizza te knippen, zit er wel degelijk een idee achter. Met de schaar blijft het zachte deeg namelijk intact, of zoals de pizzabaker van nNea het zelf noemt; “in leven”, waar je met een mes het deeg compleet uit elkaar “trekt” en al de lucht eruit verdwijnt. Dus; lekker scharen!!

Ik heb in mijn leven al heel wat pizza’s gegeten. Sommige in Nederland, sommige in Italië. Er zaten heel veel lekkere pizza’s tussen, en uiteraard ook wat mindere. Ik heb van jongs af aan dus al aardig wat pizza-eet-ervaring opgedaan, maar de pizza’s die ik bij nNea at zijn, zelfs na al die eerdere pizza’s, een “league of their own”. Wauw.

Pizza Capefierr’

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.