Kapsalon kennen we. Het geliefde aluminium bakje gevuld met patat, getopt met shoarma of döner vlees, saus, kaas en sla – oftewel het ultieme “booze food” – is ondertussen uitgegroeid tot een instituut van de nachtelijke cuisine.  Het is inmiddels de Rotterdamse stadsgrenzen over gegaan en kun je zelfs in Groningen de calorierijke guilty pleasure bestellen als je daar zin in hebt. En zoals dat vaak gaat met populaire gerechten zijn er ook verschillende variaties ontwikkeld. Zo heb ik onder andere al een vissalon en kipsalon voorbij zien komen, en hebben de mannen van The Ribtastic Brothers nu de “Ribsalon” gecreëerd. Ik was al fan van hun spareribs en is het broodje ribtastic ook vaste prik, dus die ribsalon móést geproefd worden!

De ribsalon

De ribsalon is eigenlijk precies wat je je erbij voorstelt. Logisch anders was het geen kapsalonvariatie. Tenzij je er vanuit gaat dat er een volledige sparerib inclusief botten boven op de patat gegooid wordt, dan klopt je aanname namelijk niet.  Oftewel de ribsalon bestaat uit patat, boneless spareribvlees, gesmolten kaas, saus en salade.

Laten we de verschillende lagen even loshalen en afzonderlijk bespreken want, geloof me, dat verdienen ze.

Patat:

Op de website van The Ribtastic Brothers spreken ze over “knapperige patat”. Bold move aangezien ongeveer 95% van alle kapsalons die ik tot nu toe heb gegeten bestonden uit slappe patat die eerder neigde naar een soort aardappelpuree. Nu ben ik zo’n weirdo die van slappe patat houdt dus vind ik dat nooit erg, maar ik ben dan ook wel weer zo dat wanneer je zegt dat je knapperige patat aan me geeft, het dan ook moet zijn. Man man man de ribben grillende mannen stellen niet teleur. Het is inderdaad krokante patat die ik aan mijn plastic vork prik (kapsalon, in wat voor variant dan ook, hoort ten alle tijden met een plastic vork gegeten te worden). Het is zelfs zo krokant als ik er in bijt, dat het serieus het geluid maakt wat ik alleen maar van TV reclames over krokante patat ken. Eerste laag van het geheel is dus een dikke prima.

Boneless sparerib vlees:

Zoals ik eerder al schreef ben ik al fan van de spareribs van Ribtastic Brothers en dat is omdat het gewoon heel erg lekker mals vlees is. En dan komt daar die secret marinade en saus nog bovenop wat het geheel alleen maar nóg lekkerder maakt. Nou, dat vlees wordt er dus gebruikt om de ribsalon mee te maken. Alleen zijn de rib bro’s zo vriendelijk om de botten er voor je uit te halen.  Wel zo makkelijk eten. Zonder er nog meer woorden aan vuil te maken, want het vlees spreekt voor zich, is dus ook deze laag van de ribsalon helemaal top.

Gesmolten kaas:

Ja. Zit erop. Ik kan natuurlijk een heel epistel schrijven over de kaas, of deze jong was, of belegen, misschien wel jong belegen. Maar who cares. Het is gesmolten kaas, en gesmolten kaas is altijd goed.

Saus en salade:

Deze twee voeg ik voor het gemak even samen, want dat is precies wat er gebeurde bij de ribsalon. De ribsalon die ik had werd namelijk bezorgd Thuisbezorgd. Niks mis mee. Het werd allemaal prima op tijd afgeleverd et cetera, maar omdat het met Thuisbezorgd kwam, is alles ook zodanig verpakt, zodat het met Thuisbezorg mee kan. Oftewel de ribsalon zat in een mooi en netjes afgesloten bak. En wat gebeurt er met sla, die op een vloeistof ligt ín een afgesloten bak? Juist, die twee gaan een fusion aan waar Goku en Vegeta uit Dragonball Z jaloers op zijn. 

Smaak technisch was er niks aan de hand hoor, de saus was gewoon f*cking lekker en de ijsbergsla en de bosuitjes zorgden, ondanks de ietwat verlepte staat, voor een frisse crunch, maar als ik dan tóch een puntje van kritiek – of nou ja kritiek, kritiek, zie het als een advies, een tip of een pointer – moet geven; bezorg de sla los mee, zodat je die zelf als “finishing touch” op de ribsalon kan gooien. Dan behoudt het nog meer die crunch en die frisheid.

De bezorgde ribsalon. laten we deze maar gewoon “ugly delicious” noemen.

Conclusie

Ondanks het kleine muggenzift-dingetje over de sla, is de ribsalon van Ribtastic Brothers een zeer geslaagde kapsalon variant. Ik vind hem zelfs zo geslaagd dat ik hem eigenlijk het hele “kapsalon-imago” vind ontstijgen. De ribsalon is gewoon een categorie op zich. Alles klopt; crispy fries, perfect gebakken mals sparerib vlees, gesmolten kaas, volle pittige saus. Oftewel; smaak, smaak en nog eens smaak. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat er iemand komt met een ribsalon-variant.

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.