Ik hou van hamburgers. Je zou me zelfs voor een goede burger wakker mogen maken, en het is zelfs zo erg dat ik een “Burger Bucketlist” heb. Een lijst met (burger) restaurants van over hele wereld waar ik ooit nog eens een hamburger zou willen eten.  Een van de spots die (héél héél héél) hoog op mijn lijstje staat is POPL Burger in Kopenhagen.

Net zoals dat hier in Nederland tijdens de lockdown gebeurde ging ook in 2020 in Kopenhagen de horeca dicht. Én net zoals dat hier gebeurde, moesten horecaondernemers ook daar slimme en creatieve manieren bedenken om toch geld te verdienen, hun bestaansrecht te verzekeren en vooral ook om bezig te blijven.  

Meervoudig winnaar van de titel “beste restaurant ter wereld” en eigenaar van twee Michelin sterren; NOMA deed dat door de NOMA-burger te ontwikkelen, die men vervolgens bij de take-out kon afhalen. En hoewel normaal gesproken een hamburger een serieuze ver-van-NOMA’s-bed-show is, en het serveren van een hamburger voor NOMA misschien net zo vreemd is als wanneer Andrea Bocelli zou besluiten te gaan rappen, werkte het. Elke dag stonden er al vroeg mensen voor in de rij, en elke dag waren de burgers van de pop-up volledig uitverkocht.

Van pop-up naar POPL

Als je elke dag volledig uitverkoopt zou je kunnen zeggen dat de pop-up een redelijk succes was. En omdat het zo’n gigantisch succes was, werd er besloten om van het pop-up burgerrestaurant een permanente versie op te zetten waar je ook binnen kunt zitten, je een bijgerecht kunt krijgen en waar je ook nog een drankje bij je burger kunt nuttigen.

Deze permanente versie kreeg de naam “POPL”, afgeleid van het Latijnse woord “Populus” wat “gemeenschap van mensen” betekend, en kreeg een plek in het oude NOMA pand in de Christianshavn in Kopenhagen.

source: @poplburger

De POPL burger

De cheeseburger van POPL is een vreemde eend in de bijt, want hoewel deze burger er van buitenaf misschien heel simpeltjes uit ziet en verdacht veel weg heeft van een doodgewone cheeseburger die elk burger-serverend-etablissement tevoorschijn zou kunnen toveren, gaat er veel meer schuil achter deze basic cheeseburger façade. En hoe kan het ook anders als de creatie van deze POPL burger uit het hoofd van NOMA chef-kok René Redzepi komt.

source: @poplburger

Laten we beginnen met het broodje. Want dit is geen gewoon burger broodje. Het is geen brioche broodje en het is ook geen melkbroodje. POPL maakt namelijk gebruik van super zachte, fluffy aardappelbroodjes. Deze broodjes lijken enigszins op de brioche broodjes die vaak voor hamburgers gebruikt worden, maar zijn een stuk minder zoet.  De buns worden gesneden, getoast en vervolgens wordt het bovenste deel van het broodje ingesmeerd met de geheime POPL saus en voorzien van een aantal rode ui ringen.

De burgerpatty’s worden gemaakt van biologisch Deens scharrel rund wat aan de west kust van Denemarken graast. De patty’s worden op een plancha gegrilld waarna er een kruidenmix over gestrooid wordt. Deze mix bestaat uit; tomatenpoeder, zwarte peper en poeder van runder garum wat wordt gemaakt in het fermentatie laboratorium van NOMA.

Hierna is het, aangezien het een cheeseburger is, tijd voor de kaas. Een goed plak cheddar van hoge kwaliteit – dus niet die cheddar per plakje in plastic verpakt – gaat op de burger en wordt met een handbrander, of créme bruléé brander, gesmolten. De kaas wordt vervolgens ingesmeerd met een “glaze” gemaakt van kip en ossenstaart en het geheel samengevoegd tot een bizar bazige cheeseburger.

Source: @poplburger

Op naar kopenhagen!

Als je zo naar de verschillende ingrediënten en technieken kijkt, kan het niet anders dan dat dit een cheeseburger is die zo bommetje vol smaak zit dat je na elke hap een foodgasm krijgt. Het gevaar van deze verwachting is natuurlijk dat het tegenvalt maar nogmaals, als je zo naar de ingrediënten (en foto’s!) kijkt, lijkt me dat sterk. Ik kan in ieder geval niet wachten tot ik deze burger mag proeven en van m’n bucketlist af kan vinken.

Had ik trouwens al verteld dat ze bij POPL ook een chicken- en fishsandwich hebben? Nee? OP NAAR KOPENHAGEN!!

Source: @poplburger

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.