Hij staat bij zo’n beetje elk sushirestaurant op de kaart en het is een van de meest bestelde sushirolls die er zijn. Maar what’s up met die naam? “California roll”? Wat heeft California te maken met de Japanse keuken? Is het überhaupt wel een Japanse sushi of is het een of andere (Amerikaanse) rip-off variant die goed verkocht en vervolgens op heel veel plekken op de kaart kwam te staan? Het is een klein beetje van dit alles.

Wat is een California roll?

Voordat we verder gaan is het misschien een goed idee om even te vertellen wat nou eigenlijk een California roll is, en wat hem zo bijzonder maakt. Komtie, komtie dan he: Een California roll, of California Maki, is een sushi roll die “inside out” gerold is. Dit hou in dat het zeewier, wat normaal aan de buitenkant van de sushi om de rijst heen word gerold, aan de binnenkant zit. Met de rijst daar dus omheen. Een California roll is gevuld met avocado, krab of imitatie krab (surimi sticks) en komkommer. De buitenkant wordt besprenkeld met sesamzaadjes of, in de meeste gevallen, met de roze viseitjes die in Japan “tobiko” worden genoemd.

3 x de oosprong

Zoals zo’n beetje elke superheld heeft ook de California roll een origin story. Sterker nog hij heeft er drie. Welke van de drie de waarheid is, is zoals dat eigenlijk altijd gaat als er verschillende verhalen over de oorsprong zijn, een punt van discussie. Maar goed aan jou de eer om voor jezelf te bepalen welke jij het meest aannemelijk vindt.

Verhaallijn 1: Ken Seusa

In deze eerste verhaallijn is het Ken Seusa, een chef uit Los Angeles, die de bedenker van de California roll zou zijn. De allereerste keer dat er over de California roll wordt geschreven is in de LA Times op 25 November 1979. Niet veel later verschijnt er in de Associated Press een artikel waarin Ken Seusa wordt aangewezen als de bedenker van de roll. Ken Seusa werkte destijds in een sushi restaurant genaamd “Kin Jo Sushi” vlakbij Hollywood. Restauranteigenaar Mrs. Fuji Wade zou de bron zijn van de informatie. Waarheid, of een goede marketingzet?

Verhaallijn 2: Ichiro Mashita

Ichiro Mashita was net als Ken Seusa een sushichef uit Los Angeles. Hij werkte in sushi restaurant “Tokyo Kaikan” en zou de California roll hebben uitgevonden nadat hij de vette tonijn (toro), die hij gebruikte, ging vervangen door avocado op het moment het seizoen van de tonijn over was. Na verschillende experimenten en uitprobeersels zou hij in 1960 het prototype van de California roll ontwikkeld hebben.

Verhaallijn 3: Hidekazu Tojo

Deze verhaallijn brengt ons een stuk noordelijker dan Los Angeles en neemt ons mee naar Vancouver in Canada. Geboren Japanner Hidekazu Tojo woonde hier namelijk sinds 1971 en had hier een restaurant. Hij claimt dat hij eind jaren 70 de “inside-our roll” bedacht en ontwikkelde en vervolgens de naam California roll bedacht. Hij zou tot deze naam zijn gekomen omdat de sushi de ingrediënten “crab” en “avocado” bevatte. De eerste letter van beide ingrediënten geeft de afkorting “CA”, wat ook de afkorting van California is.

Kritische noot

Hoewel Hidekazu Tojo volhoudt dat hij de enige echte uitvinder van de California roll en al zijn ingrediënten is, wordt dit tegengesproken door veel foodcritics die de California roll zien als een gerecht wat in de loop der jaren steeds verder is ontwikkeld. De eerste California rol zou er namelijk heel anders uit hebben gezien. Ingrediënten als surimisticks waren namelijk nog niet verkrijgbaar en er zouden om deze reden bevroren krabpoten gebruikt zijn. Ook zou de eerste versie van de California roll een handrol zijn geweest en zouden ingrediënten als mayonaise, komkommer en sesamzaadjes pas later worden toegevoegd. Volgens zeggen zou de roll eerst traditioneel, met het zeewier aan de buitenzijde, gerold zijn. De Amerikanen pelde dit er echter steevast vanaf waarna de huidige versie ontstaan zou zijn.

ありがと

Hoewel de echte oorsprong dus onduidelijk blijft, kunnen we wel met grote zekerheid stellen dat het gerecht in ieder geval niet in Japan bedacht is en uit het Noord-Amerikaanse continent afkomstig is. Ook weten we zeker dat het gerecht immens populair is geworden en uiteindelijk zelfs zijn weg naar Japan heeft gevonden waar hij als California maki of Kashū Maki op de kaart te vinden is. Met een mooi Engels woord is deze sushi roll dus “reverse imported”.

Wie het ook was die de California roll, zijn ingrediënten en zijn naam bedacht heeft; Arrigato!

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.