Vraag jij je ook wel eens af waarom sommige dingen heten zoals ze heten? Ik wel. Er zijn namelijk gerechten en dranken met de meest bijzondere namen. Waarom heten ze zo en waar komen de namen vandaan?? Ik zoek het voor je uit.

“Spiegelei”

Wanneer je in een Amerikaanse diner je eieren “sunny side up” besteld, krijg je spiegeleieren. Een spiegelei is dus niets meer dan een gebakken ei met een hele dooier. De term “sunny side up” waarbij de oranje hele dooier de zon zou moeten voorstellen is dan best logisch, maar waar de f*ck hebben wij de term “spiegelei” vandaan dan?

De naam

Het woord spiegelei is afkomstig uit het Frans. In Frankrijk heet het gerecht, waarbij een ei gebakken wordt en de dooier heel blijft, namelijk “Oeuf (au) mirror”. Het is dus gewoon een letterlijke Nederlandse vertaling. Dit is nog steeds geen antwoord op vraag waarom wij en de Fransen het een spiegelei noemen. Maar ook dat is eigenlijk, als je het antwoord weet, heel simpel. Misschien wat ver gezocht, maar simpel. Het gebakken ei heeft de naam namelijk, naar alle waarschijnlijkheid, gekregen omdat de hele dooier glimt en reflecteert. Juist, net zoals een spiegel dat doet.

In Vlaanderen wordt een spiegelei trouwens ook wel een paardenoog genoemd. Dit omdat de dooier een gelijkenis met de glimmende oogbol van het dier zou hebben. Eet smakelijk.

Omelet vs Uitsmijter

Een spiegelei is dus een gebakken ei met een hele dooier, maar wat is dan een omelet en een uitsmijter? Voor de volledigheid pakken we die twee ook nog even mee.

Een uitsmijter is een gerecht bestaande uit minimaal twee spiegeleieren op brood met ham en of kaas. De ham en de kaas wordt meestal meegebakken. het gerecht komt oorspronkelijk uit Duitsland waar het een “Strammer Max” heet. Waarom wij het een uitsmijter noemen? wederom twee verschillende verhalen: 1; De naam zou uit Amsterdam komen waar veel uitsmijters het gerecht zouden eten. en 2; de naam komt van het gemak waarmee het gerecht gemaakt wordt. Als in; “ik smijt even een eitje de keuken uit”. Zoiets.

Waar je bij de uitsmijter de dooiers heel laat, worden bij een omelet de eieren juist geklutst en wordt er vaak een scheutje melk en eventueel andere kruiden en ingrediënten aan toegevoegd. Een omelet wordt vaak gevouwen geserveerd en is dikker en romiger van structuur.

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.