Natuurlijk kun je Netflix aan slingeren om The Queens Gambit, Stranger Things, Peaky Blinders of een van de andere blockbuster-series te kijken, maar als je van eten en drinken houdt kunt je er ook een keer voor kiezen om een van de vele “food related” shows te kijken. Er ondanks all time favo’s als “In The mind Of A Chef” en alle shows van held Anthony Bourdain inmiddels van de streaming dienst af zijn gehaald (@netflix; gooi die er eens allemaal weer op!), zijn er nog genoeg foodshows die je als Smaakjunk gezien moet hebben

Chef’s Table

We beginnen met een van de mooist gemaakte foodshows, of eigenlijk food documentary’s, die er op Netflix te vinden is; Chef’s Table. Bedenker en maker van de serie is David Gelb, die ook de documentaire “Jiro Dreams of Sushi” maakte.

Bij het maken van Chef’s Table wordt er gebruik gemaakt van technieken die normaal gesproken worden gebruikt bij het maken van films, waardoor de hele show een aaneensluiting van prachtige beelden is.

Elke aflevering staat er een andere chef centraal en wordt zijn of haar levensverhaal, filosofie en kookkunst uitgelicht, wat regelmatig super inspirerende verhalen oplevert. In totaal zijn er nu 6 seizoenen + 2 spin offs “Chef’s Table; France” en “Chef’s Table: BBQ” waarin grote culinaire sterren als Massimo Bottura, Grant Achatz, Enrique Olvera, Albert Adria, Sean Brock en vele andere voorbij komen

The Chef Show

The Chef Show is een bijzondere show in die zin dat deze heel abrupt begint. Als je aflevering 1 aan zet, lijkt het alsof je een paar afleveringen hebt gemist. Geen intro, geen “wie zijn we en wat doen we”, maar twee hosts die maar alvast zijn begonnen met koken. Die twee hosts zijn acteur/regisseur Jon Favreau en Chef Roy Choi. The Chef Show is eigenlijk een spin-off van de film “Chef” waarin Jon Favreau de hoofdrol speelde.

Om het er in de film uit te laten zien dat Jon echt kon koken, ging hij in de leer bij Roy Choi. Omdat de twee het goed met elkaar konden vinden en ze ook na de film bleven koken dachten ze; “waarom maken we er geen show van”.

In de show laten de twee mannen op hun wijze zien hoe je bepaalde gerechten maakt en bezoeken ze verschillende restaurants en culinaire grootheden. Ook zijn verschillende Hollywood grootheden als Gwyneth Paltrow, Seth Rogen, Sam Raimi en anderen te gast.

Somebody Feed Phil

In de vier seizoenen van Somebody Feed Phil volg je schrijver en producer van de sitcom “Everybody Loves Raymond”; Phil Rosenthal. In de show reist hij de hele wereld over en laat je elke aflevering kennis maken met de mensen, de cultuur en bovenal de cuisine van de stad waar hij op dat moment is. Hij bezoekt verschillende bekende en onbekende lokale restaurants en werkt ondertussen gigantische hoeveelheden eten weg. Klinkt niet heel nieuw toch? Zeker niet voor de mensen die de shows van Anthony Bourdain hebben gezien. Maar ga het kijken. Phil Rosenthal is een eerlijk, oprecht, liefdevol en grappig persoon die je op zijn positieve manier de wereld laat zien. Het is echt een dikke feel good aanrader.

Ugly Delicious

Ugly Delicious wordt gepresenteerd door Michelin chef David Chang. Bekend van zijn restaurantketen Momofuku, en van andere tv show’s als “In The Mind Of A Chef”.

Elke aflevering van Ugly Delicious staat in het teken van een bepaald gerecht. Hij laat je met behulp van diverse gasten de culturele en sociale geschiedenis van het gerecht zien, en laat je zien hoe het gerecht of een variant van het betreffende gerecht in verschillende regio’s of andere delen van de wereld gemaakt wordt, en hoe het gerecht evolueert. Zo gaat David bijvoorbeeld op zoek naar het antwoord op de vraag; welke is beter; een Chinese dumpling of de Italiaanse gevulde pasta? En zoekt hij naar de verschillen tussen de taco’s uit Los Angeles en die uit Mexico.

Breakfast Lunch & Diner

Ook Breakfast Lunch & Diner wordt gepresenteerd door chef David Chang. Waar in Ugly Delicious een bepaald gerecht staat, staat in de vier-delige serie Breakfast, Lunch & Diner telkens een beroemde gast en een door die gast gekozen stad centraal. Zo gaat David Chang samen met Seth Rogen naar Vancouver, met Chrissy Tiegen naar Marrakesh, met Lena Waith naar Los Angeles en met Kate McKinnon naar Phnom Penh in Cambodja. In elk van deze steden eet David met zijn gasten de lokale gerechten, bezoeken ze diverse bezienswaardigheden en leer je de celebrities beter kennen.

Salt Fat Acid Heat

Salt Fat Acid Heat is een vierdelige serie die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Chef-kok en schrijfster Samin Nosrat. In deze tv-versie van het boek reist Samin Nosrat de hele wereld over en onderzoekt de vier basisbeginselen van koken. Oftewel zout, vet, zuur en hitte.  Elke aflevering behandeld een van de vier componenten waarbij Samin laat zien hoe dit component wordt gebruikt in de lokale keuken. Daarnaast geeft ze veel tips om je kook skills naar een hoger niveau te tillen. Als je deze serie leuk vindt; het boek is ook echt een aanrader!

Street Food: Asia / Latin America

De serie Street Food gaat, heel verassend, over street food en is net als Chef’s Table gecreëerd door David Gelb. In seizoen een worden verschillende Aziatische landen en steden aangedaan en in seizoen twee is Zuid-Amerika aan de beurt. Je maakt door middel van, de voor David Geld kenmerkende, prachtige beelden, en interviews met verschillende street food-chefs kennis met de gigantische verscheidenheid aan soorten street food en leert hoe groot de invloed van street food is in het betreffende land en hoor je de verhalen achter de verschillende soorten street food. Als je van street food houdt is dit echt een serie waarbij gegarandeerd het water in je mond loopt.

Las Chrónicas del Taco / Taco Chronicles

Als we het dan toch over street food hebben, dan moeten we ook de serie Las Chronicas del Taco of in het engels; Taco Chronicles, even aanraden. Deze Spaans gesproken serie gaat namelijk over een van de bekendste street foods van allemaal, en sowieso die van Mexico; Taco’s. Er zijn heel veel verschillende soorten en stijlen van taco’s en deze serie laat elke aflevering een andere soort of stijl zien. Wat is de stijl? Wat zijn de ingrediënten van de stijl? Waar komt de stijl vandaan? Wat de is de historie en het ontstaan van de stijl? Deze en andere vragen worden door interviews met verschillende experts beantwoord. En hele informatieve, toffe en leuke serie waar je sowieso trek in taco’s van zal gaan krijgen.

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.