Als je in de supermarkt, slijterij of wijnspeciaalzaak staat en je naar het wijnassortiment kijkt, vliegen de drukke wijnetiketten je om de oren. Plaatjes van al dan niet fictieve chateaus, kleurrijke designs en dan heb je ook nog al die interessante termen die eventueel met de wijn te maken zouden kunnen hebben.

Wij houden van wijn. Heel erg zelfs. Het gemiddelde wijnetiket heeft alleen af en toe meer weg van een complexe wiskundige formule dan dat deze duidelijkheid geeft over wat er in de fles zit. Hierdoor speelt bij veel mensen de gedachte “als er veel op het etiket staat, zal het wel goede wijn zijn”. Helaas is dit vaak niet het geval. Maar wat zijn nou eigenlijk de regels? Mag een wijnboer doen en laten wat hij wil of zijn er strenge regels waar hij of zij zich aan moet houden?

De officiële regels

Er moet natuurlijk iets op een wijnetiket staan en alleen het woord “wijn” is niet voldoende. Om het wel een klein beetje binnen de perken te houden zijn er ooit regels bedacht. Een zestal zaken zijn hierbij verplicht om op een wijnetiket (voor óf achter op de fles) te plaatsen, namelijk:

GEBIED OF LAND VAN HERKOMST

Waar komt een wijn vandaan? Uit welk land? En uit welk gebied? Een witte wijn uit de Bourgogne is bijvoorbeeld heel anders dan een witte wijn uit de Loire.

AFKORTINGEN VOOR KWALITEITSAANDUIDINGEN

Wat is de kwaliteit van de wijn? Is het een simpel tafelwijntje of heeft de wijn een (veel) hogere classificatie.

NAAM VAN DE BOTTELAAR

Wie heeft de wijn in de fles gestopt? Volgens de wet is degene die de wijn bottelt, en dit hoeft niet altijd de wijnboer zelf te zijn, de eindverantwoordelijke. Wanneer er dus iets met de wijn aan de hand is, kan je hier je beklag doen.

INHOUD VAN DE FLES

Hoeveel zit er in de fles? Normaal gesproken is dat 0,75 liter, maar er zijn ook kleinere en natuurlijk ook grotere flessen.

ALCOHOLGEHALTE

Hoeveel procent alcohol zit er in de wijn? Wijn is geen spiritus dus bizar hoge alcoholpercentages zouden alarmbellen moeten doen rinkelen.

PARTIJNUMMER

Het partijnummer is niet interessant bij het aanschaffen van een fles wijn, wel is het voor de bottelaar handig om, in het geval van een fout in de wijn, te kunnen zien van welke serie de wijn was zodat hij deze eventueel makkelijk terug kan halen uit de handel.

Niet verplicht

Wat niet verplicht is, maar toch – terecht – vaak op een wijnetiket staat, is een jaartal. Dit is het jaar waarin de druiven zijn geoogst en is dus niet het jaar waarop de wijn in de fles is gegaan. Tafelwijnen mogen trouwens geen jaartal op het etiket voeren, omdat dit wijnen kunnen zijn die bestaan uit een melange van verschillende jaargangen.

druk, drukker, drukst. veel tekst en veel info op dit etiket.

Nog iets wat niet verplicht is maar toch vaak op een etiket staat is de druif of druiven waarvan de wijn gemaakt is. Ook kan er op een etiket staan of en hoelang een wijn “houtrijping” heeft gehad.

Een vrij simpel etiket, dus de verplichte info staat op het achter label. Hier wel de druif op de voorzijde “Melon Blanc”

“Misleiding

Vaak staan er, vooral bij de goedkopere wijnen, termen op een etiket die de indruk moeten wekken dat het om een speciale wijn gaat. Zo kom je nog wel eens de termen “Cuvée Speciale” of “Grand Cru” of “Grand Cuvée” of iets dergelijks tegen. Dit zijn onbeschermde termen en kunnen dus, ondanks dat het bij wet verboden is om aanduidingen te gebruiken die voor verwarring kunnen zorgen, vrij en blij gebruikt worden. Laat je dus niet in de maling nemen als je een fles wijn koopt, en bedenk dat een fles wijn van €4 nog steeds een fles wijn van €4 is. Ook als er “Cuvée prestige” op staat. Dit betekend overigens niet dat de wijn niet lekker kan zijn.

Cuvée Prestige…

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.