Als je aan Italiaans eten denkt, is pasta, of pizza waarschijnlijk een van de eerste dingen die in je hoofd schieten. Terecht. Er zijn maar weinig andere gerechten die meer symbool staan voor een gehele keuken als deze twee “landmarks” van de Italiaanse cuisine. Sommige mensen denken zelfs dat ze in Italië niets anders dan pasta en pizza eten, wat natuurlijk onzin is. Italië is bijzonder rijk aan verschillende soorten gerechten en recepten. Elke streek heeft weer zijn eigen specialiteiten en gebruikt weer andere ingrediënten. Italianen zijn dan ook erg trots op hun keuken en toen de Italiaanse emigratie richting Amerika vanaf 1880 op gang kwam, namen ze uiteraard hun gerechten mee.

Mede doordat er in Amerika nou eenmaal niet dezelfde ingrediënten te vinden zijn als in Italië is er in de loop van de jaren een hele nieuwe Amerikaans-Italiaanse keuken ontstaan. Denk maar aan “spaghetti and meatballs” of de “pasta alfredo” (spreek deze twee vooral met een dik New Yorks-accent uit voor het gewenste effect), maar ook de pizza heeft een Amerikaanse variant gekregen. Sterker nog er zijn zelfs een aantal verschillende Amerikaanse pizza varianten die, bijna op z’n Italiaans, aan een stad gebonden zijn.

New York-Style

De bekendste Amerikaanse stijl pizza is wellicht de New York style pizza. Deze is ontwikkeld door de immigranten die vanuit Napels naar Amerika kwamen. Hij lijkt dan in grote lijnen ook op de Napolitaanse stijl pizza. Ook een dunne, soepele bodem en de tomatensaus komt ook overeen met de Napolitaanse variant. Het grote verschil zit hem hier in de hoeveelheid kaas die er in New York gebruikt wordt en de pizza’s zijn vele malen groter dan in Napels. Vaak wordt deze pizza dan ook “by the slice” verkocht. Deze stijl pizza is zeer populair in, uiteraard, New York, maar ook in New Jersey en Connecticut.

Chicago-Style

Waar de New York Style nog redelijk in de buurt komt van de originele Napolitaanse pizza, heeft Detroit écht een hele eigen stijl ontwikkeld. Deze stijl is ook wel bekend als “Deep Dish Pizza”. Deze pizza wordt in een zo geheten deep dish pan gemaakt en heeft zowel aan de onderkant als de zijkanten een dikke korst. Wat ook bijzonder aan deze stijl pizza is, is dat de saus over de toppings gaat in plaats van er onder, zoals bij de traditionele pizza.

Detroit-Style

De Detroit style pizza lijkt in zekere zin op een combinatie van de Italiaanse “pizza al taglio”, oftewel de plaat pizza, en de deep dish variant uit Detroit. Ook deze pizza heeft een dikke broodachtige korst. Hij wordt alleen in een grote vierkante- of rechthoekige diepe bakplaat gemaakt. Hier gaan de toppings wél op de saus.

California-Style

In Californië is het niet zozeer de vorm, of de korst die afwijkt van de traditionele pizza, de pizza komt in vorm etc. zelfs zeer overeen. Het zijn echter de ingrediënten die er in “The Golden State” gebruikt worden wat de California-Style is geworden. Het zijn vooral wat luxere producten als gerookte zalm, creme fraice, sint jacobs schelpen, geiten kaas en dergelijke. Maar ook de is de bbq chicken pizza – hoewel deze ook in de andere varianten voorkomt – een typisch Californische pizza, uitgevonden door Ed LaDou in zijn restaurant “California Pizza Kitchen” (a.k.a. “CPK”)

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.