Vraag jij je ook wel eens af waarom sommige dingen heten zoals ze heten? Ik wel. Er zijn namelijk gerechten en dranken met de meest bijzondere namen. Waarom heten ze zo en waar komen de namen vandaan?? Ik zoek het voor je uit.

“Koffie verkeerd”

“Mag ik een koffie verkeerd?”. Elk restaurant en elke koffiebar krijgt deze vraag en, ondanks het blijkbaar “verkeerd” is, serveren ze het nog ook. Maar wat is er nou zo verkeerd aan? En waarom heet het zo?  

De naam

Koffie verkeerd is de Nederlandse benaming voor een kop koffie met heel veel melk. In België noemen ze het een lait russe en in Italië heet het een caffè latte. De verhouding is zo’n beetje 1/3 koffie en dan 2/3 (warme) melk. Het is eigenlijk heel simpel, en misschien is het zelfs een hele saaie uitleg, maar de naam “koffie verkeerd” komt van wat er “normaal” werd geacht, op het moment dat deze manier van koffie drinken zijn naam kreeg. Normaal was koffie met hooguit een klein scheutje (koffie) melk. Zoals zo vaak is het ook hier dus de bekrompen gedachte geweest die er van uit ging/gaat dat alles wat niet normaal is, direct verkeerd is.

Latte Machiatto en koffie verkeerd

Er wordt nog wel eens gedacht dat een koffie verkeerd en een latte machiatto hetzelfde is. Er wordt bij beide inderdaad veel melk gebruik maar het is dus niet hetzelfde. Waar een koffie verkeerd namelijk gewone koffie met heel veel melk is, wordt er bij een latte machiatto gebruik gemaakt van espressokoffie. Daarnaast ontstaan er bij een latte machiatto door de bereidingswijze drie lagen in een glas, en wordt koffie verkeerd direct gemengd in een kopje.

En een cappuchino dan? Bij de cappuchino wordt er net als bij de latte machiatto ook gebruik gemaakt van espressokoffie, maar wordt de melk opgeschuimd of opgeklopt waardoor er een veel dikkere schuimlaag ontstaat. Bij een “flat white”, want die hebben we ook nog, is de bereiding in veel opzichten gelijk als bij de cappuchino, alleen is de schuimlaag een stuk dunner. Vandaar flat white.

Zoveel verschillende soorten koffie. Zoveel verschillende mensen. Persoonlijk drink ik mijn koffie het liefst gewoon zwart, maar drink jij hem anders, dan is daar helemaal niets verkeerd aan.

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.