M&M’s zijn misschien wel de ultieme guilty pleasure en in menig snack- of snoep la terug te vinden. Dat er niet zoiets bestaat als; “ik neem maar één M&M”, en dat een grote zak M&M’s net zo snel leeg is als een kleine, dat wist je waarschijnlijk wel. Maar wist je ook dat de M&M’s eerst een andere naam hadden? Welke na(a)m(en) dit waren, en nog veel meer dingen die je nog niet over M&M’s wist lees je hieronder.

De eerste M&M’s werden in 1941 geïntroduceerd, waren alleen bruin en werden in de tweede wereldoorlog aan Amerikaanse soldaten gegeven. Dankzij de M&M’s konden de soldaten chocola meenemen zonder dat dit smolt. Het originele idee van de M&M’s komt overigens van de “Smarties”. Deze Engelse variant van fabrikant Nesté was er al in 1937 en werd door Engelse soldaten tijdens de Spaanse burgeroorlog gegeten. M&M’s en Smarties is dus eigenlijk “army food”.

De bekende “M” staat sinds 1950 op de snoepjes, en was eerst zwart. In 1954 werd dit veranderd naar wit.

Pas in 1960 werden er naast de bruine- ook rode, gele en groene M&M’s geproduceerd.

Toen de M&M’s in 1960 in Nederland voor het eerst op de markt kwamen was dit onder de namen “Treets” (met pinda) en “Bonitos” (zonder pinda). Pas in 1983 werd dit M&M’s (-pinda en -Choco)

M&M staat voor “Mars & Murrie’s”. Oftewel Forrest Mars en Bruce Murrie. Dit zijn de uitvinders van de M&M’s. Forrest Mars is trouwens de zoon van Frank Mars wat dan weer de oprichter van het bedrijf Mars, en de uitvinder van de Milky Way/Mars (bar) is.

De M&M’s zijn van oorsprong Amerikaans, maar ze worden geproduceerd in Haguenau in Frankrijk.

In 1976 was er een grote weerstand tegen een algemeen veel gebruikt rode kleurstof. Er werd gevreesd voor gezondheidsrisico’s. Ondanks dat M&M deze betreffende kleurstof niet gebruikte werden de rode M&M’s, om imagoschade te voorkomen, toch uit de handel gehaald. De oranje M&M kwam hier voor in de plaats. Toen in 1987 de bezorgdheid wat was weggeëbd, werd de rode M&M weer teruggebracht.

In 1996 werd de blauwe M&M geïntroduceerd en tegenwoordig zitten er in een standaard zak M&M’s dus de kleuren; rood, geen, blauw, bruin, oranje en groen.

De kleuren in een zak M&M’s zijn niet evenredig verdeeld. In een zak choco M&M’s is 20% bruin, 15% rood, 20% geel, 10% oranje, 20% groen, 15% blauw. In een zak met pinda M&M’s is het 20% bruin, 20% rood, 20% geel, 20% blauw en 10% groen en 10% oranje. Waarom? geen idee.

De meest verkochte M&M variant, is de gele zak. Oftewel de M&M’s met een pinda er in.

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.