“Een graaf loopt een cafe in Florence binnen en zegt tegen de barman….”. Klinkt als het begin van een slechte mop, maar het is niets minder dan de “origin story” van een van mijn favo cocktails, de Negroni.

Cocktails zijn er in veel verschillende smaken. Van mierzoet, al dan niet gegarneerd met een volledige fruitsalade en/of mini parasol, tot frisse en kruidige cocktails met mooie bitters. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar die laatste categorie. En dat is dan ook precies de categorie waar de bitterzoete Negroni in past. Volgens de International Bartenders Association wordt de Negroni officieel tot de aperitieven gerekend maar – yolo – drink hem gerust ook na het eten.

Ontstaan

De Negroni is tussen 1919 en 1920 ontstaan in Florence. In de Via de′ Tornabuoni liep graaf Camillo Negroni – bekende naam – Caffè Casoni binnen en bestelde een Americano aangelengd met Gin. Het was de eerste keer dat barman Fosco Scarselli deze “cocktail” maakte en vernoemde hem direct naar de graaf die het drankje besteld had. Waarom de graaf er nog, als extra drank, Gin bij wilde? Ik zou het niet weten. Wellicht vond hij Vermouth en Campari nog niet genoeg alcohol, of kon hij niet kiezen tussen een Americano en een Gin en dacht hij; “fuck it, ik neem het gewoon allebei”. Hoe dan ook het is een combinatie die werkt en is blijven hangen. Mocht je Caffè Casoni trouwens willen bezoeken, tegenwoordig heet het Caffè Giacosa.

Hoe wordt een Negroni gemaakt?

Hierboven schreef ik al iets over Vermout, Campari en Gin en dat zijn ook precies de drie bestandsdelen van de cocktail. Alle drie worden ze in gelijke delen over een paar ijsblokjes in een laag breed glas geschonken. Dit wordt gegarneerd met een halve sinaasappelschijf en that’s it. Geen geschud, geen speciaal gecrushed ijs, geen moeilijke combinaties van 1/5 dit 2/5 dat en nog eens 2/5 van een of ander bijzonder fruitsapje wat je nergens kan krijgen, maar gewoon simpel 3 dranken mixen en drinken.

Variaties

In de loop van de jaren zijn er een aantal variaties op de Negroni gekomen waarvan ik de Negroni Sbagliato altijd erg kan waarderen. Bij de Negroni Sbagliato is de Gin vervangen voor mousserende wijn wat hem dus een stuk sprankelender maakt.

Er is overigens ook een Dutch Negroni waarbij het deel Gin vervangen is voor, hoe kan het ook anders, Jenever.

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.