Het is winter. Dé tijd voor stoofschotels én; jawel, erwtensoep! Er is een grote kans dat je denkt dat snert of erwtensoep een oer Hollands gerecht uit oma’s keuken is. Dacht ik zelf ook. Is dus niet zo. De oorsprong van erwtensoep, wat uiteraard soep van erwten is, is namelijk allesbehalve puur Hollands en heeft een lange historie die tot ver buiten de Nederlandse landsgrenzen reikt.

Oorsprong

Zoals ik al schreef wordt erwtensoep al heel lang gemaakt. En als ik zeg lang, bedoel ik echt lang. Eeuwenlang. De soep is namelijk al bekend van de Griekse beschavingen van ca 500 v. Christus maar werd mogelijk al vele eeuwen daarvoor gemaakt in het gebied wat we nu het Midden-Oosten noemen. Wat je noemt een oersoep. Uiteraard zal deze soep niet één op één op de Nederlandse versie lijken want het traditionele Nederlandse recept dateert uit het begin van de 16e eeuw.

Dunnere versie van de erwtensoep uit Amerika.

Ook in Canada, de Verenigde Staten, Australië en India zijn er soepen op basis van erwten bekend. Vaak zijn deze soepen wel een stuk dunner dan de versie die we in Nederland kennen. De dikkere, meer gebonden versie van de soep, komt ook in Noordwes- en Oost-Europa voor. In Zweden is erwtensoep met pannenkoeken als dessert, daar bekend als ‘ärtsoppa och Pannkakor’, zelfs een traditioneel menu voor de donderdag.

Erwtensoep vs. Snert

De een noemt het erwtensoep en de ander noemt het snert. De een denkt dat het allebei precies hetzelfde is, de ander vindt het twee verschillende dingen. Uiteindelijk is het allebei soep gemaakt van erwten en zijn de recepturen ook gelijk, als er dan toch een verschil moet zijn: de échte purist vindt het pas snert, als de soep en nacht heeft gestaan en nóg dikker geworden is. Dus je zou kunnen zeggen dat snert (nog) dikke(re) erwtensoep is

Het hoofdbestandsdeel van erwtensoep; spliterwten.

Recept

Trek in erwtensoep gekregen? Geen probleem, we got you. Zie hier een recept voor de traditionele Nederlandse versie.

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 500 gr spliterwten
  • 1 prei
  • 250 gr knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 kruimige aardappel
  • 1 laurierblaadje
  • Paar takjes selderij
  • 1 ui
  • 300 gr schouderkarbonade
  • 1 rookworst

Bereiding:

1. Breng 2 liter water met de bouillonblokjes, spliterwten en laurierblad aan de kook. Voeg de schouderkarbonade in zijn heel toe. Laat dit ongeveer 1 uur zachtjes koken, roer af en toe door.

2. Schil ondertussen de wortel, aardappel en de knolselderij en snijd deze in blokjes van ca 1 cm. Snijd de prei in ringen en was deze goed. Pel de ui en snijd deze in fijne stukjes. Hak ook de selderij grof.

3. Na ongeveer 1 uur koken zul je merken dat de de spliterwten uit elkaar te vallen beginnen te vallen en er een groene massa ontstaat. Sommige spliterwten koken eerder of later stuk dan andere. Roer een paar keer goed door om dit te versnellen.

4. Haal de schouder karbonades uit de pan, snijd in stukjes en voeg samen met de gesneden groenten en aardappel toe aan de soep. Laat de soep nog ongeveer ½ uur zachtjes doorkoken tot de groente n en aardappel gaar is en wat geslonken is. Snijd de rookworst in schijfjes en roer deze de laatste paar minuten door de erwtensoep en warm goed door. Breng de erwtensoep eventueel op smaak met nog een beetje extra peper en zout.

Bron: https://www.leukerecepten.nl

Credits voor deze erwtensoep: Grand café Loos (Rotterdam)

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.