Als je fan bent van pittige sauzen, is de kans groot dat je wel eens tabasco geproefd hebt en/of regelmatig gebruikt. Het is namelijk één van de populairste pittige sauzen en ik kan me zo voorstellen dat je, ook wanneer je niet van pittige sauzen houdt, het iconische flesje wel eens hebt gezien. Maar wist je dat Tabasco al honderden jaren wordt gemaakt door hetzelfde familiebedrijf? Hieronder nog 10 dingen die je wellicht nog niet over Tabasco wist.

Edmund Mcllhenny maakte de eerste Tabasco saus in 1868 op Avery Island in Louisiana. De saus wordt nog altijd op dezelfde plek gemaakt en er wordt, ondanks enige modernisatie, nog altijd hetzelfde proces voor gebruikt.

De saus is vernoemd naar de soort chilipeper waar hij van gemaakt wordt. De Tabasco peper. Edmund Mcllhenny had zaden van deze peper gekregen welke hij op Avery Island zaaide en de peper liet groeien.

De eerste jaren werden afgedankte parfumflesjes gebruikt om de saus in te bottelen.

Toen de Tabasco steeds populairder werd, had de familie meer pepers nodig en moesten ze om deze reden uitbreiden. Hoewel er nog steeds Tabasco pepers op Avery Island groeien worden deze vooral gebruikt voor de zaden. De overige pepers groeien overal ter wereld – zelfs in Zimbabwe zijn er velden van de familie – maar het overgrote gedeelte van de pepers komt uit Zuid-Amerika.

Waar de pepers ook vandaan komen ze worden overal, zoals Edmund het in 1868 deed, met de hand geplukt. Hierna worden de pepers naar Avery Island gestuurd waar de saus wordt gemaakt.

Om de saus te maken worden de pepers met zout vermalen. Vervolgens gaat deze substantie in eiken vaten en rijpt het voor 3 jaar. Na deze 3 jaar wordt er azijn aan het mengsel toegevoegd en wordt dit een maand lang wordt geroerd. Hierna worden de zaden de pulp er uitgefilterd en de vloeistof die overblijft gaat in het flesje. Klaar is kees, of Edmund…in 1868 dan.

Tabasco saus wordt in meer dan 160 verschillende landen ter wereld verkocht en de etiketten zijn in meer dan 22 talen en dialecten vertaald.

Tabasco is onderdeel van de “ready to eat meals” van uitgezonden Amerikaanse soldaten en was onderdeel van het menu van space shuttle astronauten.

Tabasco is zowel Kosher als Halal en Tabasco is vrij van gluten.

Één flesje Tabasco bevat, volgens Mcllhenny Co. zelf, minimaal 720 druppels. Ik denk dat ze ooit een keer een leuk taakje voor een stagiair zochten…

KLIK HIER VOOR RECEPTEN MET TABASCO

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.