Wannabe wasabi. Oftewel de groene pasta die je bij de all you can eat sushi en take away sushi ketens krijgt. Dat is namelijk, ondanks we het met z’n allen gewoon zo noemen, helemaal geen wasabi. Niet zo gek, want echte wasabi kost zo’n €27,50 voor 50 gram, en is dus behoorlijk duur te noemen. Maar wat is die groene substantie die je ogen doet tranen dan wel?

Wasabi

We beginnen eerst even met de “echte” wasabi, die dus, met 550 euro voor een kilo, serieus prijzig is. Deze “Sawa” wasabi, met A-kwaliteit, heb je naar alle waarschijnlijkheid nog nooit gegeten en komt van de wasabi plant die in Japan alleen in zuiver berg- of bronwater groeit. De plant heeft 2 jaar nodig om te groeien en vervolgens wordt alleen de wortel geoogst. Omdat het ruim twee jaar duurt voordat de wortel van de plant geoogst kan worden én het nogal arbeidsintensief is om de plant te verzorgen én omdat er simpelweg maar weinig van is, is het zo kostbaar.

De echte wasabi is trouwens veel minder scherp dan de imitatie wasabi. En de scherpte blijft ook minder lang hangen. Het heeft een delicate, romige en ietwat zoetige smaak een pastelgroene kleur en lijkt dus eigenlijk weinig op de gifgroene pasta uit de tubes in de toko.

In een traditioneel sushi restaurant in Japan heb je de meeste kans “echte” wasabi te proeven.

Fun fact: tegenwoordig wordt de wasabi plant ook buiten Japan aangeplant en groeit hij ondertussen, onder andere, in: Taiwan, Korea, Thailand, Nieuw-Zeeland, Amerika en Israel. In Europa wordt de plant gekweekt in IJsland, het Verenigd Koninkrijk en sinds 2016 zelfs in Nederland. Dit is echter niet te vergelijken met de topklasse wasabi plant die alleen in het wild in Japan voor komt. 

De imitatie wasabi

Nu je weet waar de echte wasabi van gemaakt wordt, of beter gezegd; nu je weet wat echte wasabi is, is het wel zo leuk om ook te weten waar de imitatie- of wannabe wasabi dan van gemaakt wordt. En wees niet bang het is geen rare combinatie van giftige stoffen uit Tsjernobyl waardoor je over 10 jaar wakker wordt met drie ogen en een lichtgevende linkerhand. Het is wordt namelijk gemaakt van een mengsel van mierikswortel, radijs, mosterd, bladgroen en/of andere (E-) stoffen (om de groene kleur te krijgen). Not so bad toch? En de mierikswortel is trouwens wel familie van de wasabi plant. Compleet andere plant, máár lid van de familie. Dat is de broccoli trouwens ook.

Dus de eerstvolgende keer dat je sushi eet en je een hap wasabi neemt, de tranen in je ogen springen en de binnenkant van je neus voelt alsof er elk moment vlammen uit kunnen gaan schieten, is dat de schuld van de mierikswortel en heeft onze grote vriend de wasabi plant daar naar alle waarschijnlijkheid weinig mee te maken.

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.