Vraag jij je ook wel eens af waarom sommige dingen heten zoals ze heten? Ik wel. Er zijn namelijk gerechten en dranken met de meest bijzondere namen. Waarom heten ze zo, en waar komen de namen vandaan?? Ik zoek het voor je uit.

“Hotdog”

De hotdog. Je kent hem wel; een Frankfurter worst, die we vaak vervangen voor een knakworst, op een broodje. Maar waarom heet hij nou eigenlijk een hotdog?? Ik vraag me dat al heel lang af. Ik zie regelmatig verschillende hotdogs voorbijkomen met een gigantische variatie aan toppings, en een hotdog voor €0,70 is eigenlijk altijd vaste prik als ik bij de Ikea ben, maar wat heeft het met een hond te maken? Heeft het überhaupt iets met een hond te maken?

De naam

Het blijkt dat de term “dog” in Amerika al in 1800 gebruikt werd als naam voor een worst. Naar alle waarschijnlijkheid was dit omdat de worstenmakers in die tijd beschuldigd werden van het gebruik van hondenvlees in hun worsten. Of dit zo was is niet bekend maar er werd lekker op gezinspeeld. Zelfs de uitvinder van de gloeilamp, Thomas Edison, maakte in 1904 een korte film genaamd “Dog Factory” waarin hij op grappige wijze liet zien wat er allemaal in een hotdog ging. Beetje vergelijkbaar met de wilde verhalen die er over de ingrediënten van “onze” frikandel zijn dus.

Stukje hotdog geschiedenis

Hoewel we de herkomst van de hotdogs aan Amerika toeschrijven komen de worsten, oftewel de Frankfurters, uit Duitsland. Het was trouwens in het Duitsland van begin 20e eeuw niet ongebruikelijk om hondenvlees te eten. Wist je vast nog niet. Nu wel. Originele hotdogs werden, en worden, overigens van varkens- of rundvlees gemaakt. Goedkopere hotdogs worden gemaakt van kip of kalkoen.

Hoe de worsten in Amerika op een broodje terecht zijn gekomen is weer zo’n typische “food legend”. Er zijn verschillende verhalen maar in veel van deze verhalen komt een Duitse immigrant met de naam; Feuchtwanger naar voren als “schuldige”.  In een van de mooiste verhalen verkocht hij in het Midwesten van Amerika worsten op straat en gaf hij handschoenen aan zijn klanten om de hete worsten vast te kunnen pakken. Uiteraard werd dit een dure grap toen de klanten de handschoenen niet teruggaven en zijn vrouw heeft vervolgens voorgesteld om de worsten op broodjes te serveren.

Ook wordt de uitvinding van de hotdog toegeschreven aan Charles Feltman. Net als meneer Feuchtwanger een Duitse immigrant. Charles Feltman had een handkar op Coney Island in New York waarmee hij eten verkocht aan de strandgasten. Hij had, volgens zeggen, in 1867 het idee om een Frankfurter worst in een hiervoor speciaal gebakken broodje te serveren. Hij noemde de snack vervolgens de “Coney Island Red Hot”. Hoewel het publiek er in het begin wat moeite mee had is het, zoals bekend, een succes geworden.

Twee verschillende streken, twee verschillende uitvinders, twee verschillende verhalen. Welke waar is? Geen idee. Ik zal de eerstvolgende keer dat ik een hotdog eet aan beide mannen denken.

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.