Om Jaimie van Heije de “sneakerchef” te noemen is eigenlijk een beetje oneerbiedig, maar als je een kijkje neemt op zijn Instagram pagina (zie hieronder) snap je waarom ik hem zo noem. En hoewel zijn sneaker collectie een astronomische omvang heeft, en ik me serieus afvraag hoeveel kamers er in zijn huis bestemd zijn voor de opslag van de draagbare kunstwerken, zijn Jaimie’s skills in de keuken natuurlijk waar het om gaat als je bij hem gaat eten. Kleine spoiler; die skills zijn er.


Net als zoveel eet-fanaten, uit-eten-liefhebbers, foodbloggers en, om er maar even een vies hipster woord in te gooien; “foodie’s”, heb ook ik een “restaurant bucketlist”. Je raad het al; Jaimie van Heije’s restaurant – wat overigens Jaimie van Heije Restaurant heet – stond hoog in deze lijst.
Omdat het leven (te) kort is en het de bedoeling is om ook echt daadwerkelijk dingen van je bucketlist af te strepen, ben ik pasgeleden samen met nog 3 mede culi-fans de Rotterdamse stadsgrenzen buiten getreden en naar Ouderkerk aan de Amstel afgereisd. Daar is Jaime van Heije Restaurant namelijk. Zou raar zijn om Ouderkerk aan de Amstel te gaan als het restaurant ergens anders was. Maar goed.

Limited edition 5 gangen menu

Net zoals veel van de sneakers die Jaimie heeft is het 5 gangen menu in het restaurant; limited edition. Waarom? Omdat er elk maand een spiksplinternieuw nieuw menu is. Op het moment dat ik dit schrijf is
zelfs het nieuwe menu al ingegaan, en is mijn verhaal over de gerechten die wij aten dus een klein beetje mosterd na de maaltijd. Maar goed, in dit geval durf ik te zeggen dat de resultaten (lees hier: gerechten) uit het verleden wel degelijk garantie bieden voor de toekomst. Alweer zo’n spoiler.
Naast het standaard 5 gangen menu is het mogelijk om nog een aantal extra gangen toe te voegen. Omdat we deze extra’s niet wilden missen, én omdat we besloten all-in te gaan, deden we dat ook. Daarnaast waren we zo slim geweest om een hotel in de buurt te boeken, dus fuck it; Ook het wijnarrangement a.u.b.!

Tropische oesters en dito amuse

Een van de extra te bestellen items zijn de oesters met mango sour waar je het diner mee kan beginnen. Goed plan. Nu heb ik ooit al eens een oester met passievrucht en witte chocola gegeten die mij altijd is bijgebleven. De combi van fris zuur fruitig met een licht zoetje en de ziltige oester is namelijk serieus lekker. De oester met mango sour nomineerden wij, aan tafel, unaniem echter als lekkerste oester die we, tot nu toe, in ons leven hebben gegeten. De smaak van de mango sour, de stevigheid van de oester en dan die ziltige- tropische combinatie. Al had ik alleen maar deze oester gegeten, dan was het al een top avond.

Ook de amuse had een tropische vibe. Tomaatjes in een basilicum-vinaigrette en daarboven op, in stikstof gevormde, ijsparels van passievrucht die in je mond een gigantische passievrucht smaakexplosie veroorzaken. En dan kan je denken; “tomaat en passievrucht!!?”, en dan zeg ik; “ja, tomaat en passievrucht! Superlekker! “. En als je, je bedenkt dat tomaat eigenlijk gewoon een vrucht is, is de combinatie helemaal niet zo vreemd.

Instagrammable

Hoewel zo’n beetje alle gerechten niet zouden misstaan in de Instagram feed van elke willekeurige zelf respecterende foodie – ja ja daar is het woord weer – is er één gerecht wat er om schreeuwt om gefotografeerd te worden. Uiteraard heb ik ook een kiekje geschoten voor de “gram”. Je hebt het gerecht al helemaal bovenaan dit artikel kunnen zien, maar voor het gemak, en omdat het zo mooi is, staat hij ook gewoon hier:

Het is de “flower power pie”. Een bakje gemaakt van, onder andere, gebakken sambal met daarin Hollandse garnaaltjes, groene appel en daar bovenop avocado waar serieuze knife skills aan te pas zijn gekomen. Het is eigenlijk een beetje de opgevoerde Audi RS6 of Porsche 911 versie van de ouderwetse garnalen cocktail en misschien dan wel 911 keer zo lekker. Voor de oplettende lezer en/of Jaimie van Heije- en/of auto fan; jep, dit zijn de twee auto’s waar Jaimie van Heije in rijdt.

Punching flavours

Het hele menu is een aaneenschakeling van “punching flavours”, zoals het in het Engels zo mooi heet. Diepe, volle smaken, maar altijd super strak in balans. De groene kruiden risotto met gerookte harder bijvoorbeeld, hoeveel smaak wil je hebben? En je proeft ze ook echt allemaal. Niets overschaduwd de andere smaak.
Ook is Jaimie’s liefde voor de Aziatische- en in dit menu vooral Japanse keuken duidelijk te merken. Gerechten als: Sashimi van Dutch kingfish met gemarineerde komkommer in soja vinaigrette met daarboven op een krokantje van zeewier en perfect gebakken kip met een sesam dim sum, zoet/zure rettich en gerookte mousseline in dashi bouillon barsten van de invloeden uit het land van de rijzende zon. En dan hen ik het nog niet eens gehad over de bizar lekkere yakitori van gemarineerd buikspek van de
houtskoolgrill met een glaze van duindoornbessen en soja, die we (gelukkig) als extra gang hadden toegevoegd. Want zeg je yakitori, dan zeg je Japan.


We’ll be back!

Het is ondertussen al weer even geleden dat we bij Jaimie van Heije aten, maar nog steeds hebben we in onze groeps-app discussie over wat nou het lekkerste gerecht van de avond was. En we zijn er nog steeds niet uit. Is eigenlijk ook niet te doen natuurlijk. Hoe ga je een topscorer kiezen als alle spitsen 30 doelpunten hebben gemaakt?
Waar we het wel met z’n vieren over eens waren is dat Jaimie van Heije Restaurant 100% voor herhaling vatbaar is. Zelfs al zou er niet elke maand een nieuw menu zijn, en zou ik exact hetzelfde menu nog een keer “moeten” eten, dan zou dat alles behalve een straf zijn. Oftewel Jaimie van Heije Restaurant is van mijn restaurant bucketlist, met stip, naar mijn lijst met favo restaurants lijst verhuist.

Tot slot wilde ik nog even kneiter dikke props aan de bediening en de sommelier geven. Deze waren namelijk ook echt top. Leuke mensen, gezellige vibe en goede service. En ook de wijnen en de wijn-spijs combinaties waren interessant, gedurfd, niet afgezaagd en vooral heel lekker.

Dus doe als ons; pak de auto (hotel boeken is natuurlijk optioneel, maar een goed idee als niemand voor bob wil spelen), fiets, trein of whatever, als je maar in Ouderkerk aan de Amstel komt. En ga bij Jaimie van Heije eten Het is het meer dan waard.


O, en welke sneakers Jaimie aan had? Dat waren deze Jordan 1 Low’s:

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.