Basketbal is een belangrijk deel van mijn leven geweest. Ik heb het zelf 16 jaar lang, op redelijk niveau (voor Nederlandse begrippen) gespeeld en omdat mijn knieën en enkels het echt geen leuk idee meer vinden dat ik nog serieus met een basketbal aan de gang ga, ben ik een aantal jaren geleden gestopt.
Omdat oude liefde niet roest, hou ik de NBA af en toe nog wel een beetje in de gaten. Zodoende kwam ik erachter dat ik niet de enige (ex) basketballer ben die van wijn houdt. En dan heb ik het overigens niet over voormalig New York Knicks forward, Amar’e Stoudemire.  Deze basketballer vulde namelijk regelmatig een bad met rode wijn, omdat het wonderen zou doen voor zijn herstel…dus.

LeBron James de “(Wine) King”

Om maar even met, misschien wel, de beste basketballer ter wereld te beginnen; LeBron James. De huidige nummer 23 van de Los Angeles Lakers. Die meerdere kampioenschappen met de Miami Heat won en de Cleveland Cavaliers in 2016 hun eerste NBA titel ooit bezorgde, lust wel een glas wijn.
Als je het Instagram account, en vooral de “Instastories”, van LeBron James bekijkt, vliegen de flessen Sassicaia, Quintarelli en Opus One je om de oren. Voor zijn verjaardag kreeg hij eens een gigantische kist met 16 verschillende (dure) wijnen van koptelefoon fabrikant Beats (by Dre) opgestuurd. In 2018 alleen verdiende hij al 35,65 miljoen Dollar, dus hij kan op zich die wijnen makkelijk zelf betalen, maar goed, altijd leuk een cadeautje.
Het schijnt dat James ook daadwerkelijk een grote interesse in wijn heeft en zich goed laat adviseren. Kevin Love, voormalig teamgenoot bij de Cavaliers, en zelf ook wijnliefhebber, zei eens over James: “when it comes to wine, LeBron has a supercomputer in his brain”. Gelukkig maar, anders was het nog bijna zonde dat hij de wijnen drinkt, en niet ik 😛

V.L.N.R: Dwayne Wade, Carmelo Anthony, Chris Paul & Lebron James

Met een “wine case” op reis

LeBron James is lang niet de enige NBA speler met een grote liefde voor wijn. Zo zijn ook Chris Paul en Carmelo Anthony fan. En Jimmy Butler, tegenwoordig speler van de Miami Heat, schijnt altijd een “wine case” mee op reis te nemen. Zo ook naar de Olympische Spelen van Rio, waar hij met team USA goud behaalde. Volgens de geruchten, want ik was er zelf natuurlijk niet bij, heeft hij flessen Pinot Noir mee naar Rio genomen. Met deze wetenschap is “Jimmy Bottles” misschien wel een goede bijnaam?

Ook Stephen Curry, sterspeler van de Golden State Warriors, houdt van wijn en is helemaal into rode Bordeaux. Daarnaast heeft zijn echtgenote, Ayesha Curry, in samenwerking met zijn zus (Sydel Curry) en Coup de Foudre Winery; “Domaine Curry” opgezet. De liefde voor wijn zit dus ook bij de rest van de familie.

Eigen wijnen

Een andere speler, die wijnliefhebber is en het niet alleen bij het drinken ervan houdt, is Dwayne Wade. Dwayne Wade die ondertussen zijn actieve NBA loopbaan heeft afgesloten, is jaren geleden al een samenwerking aangegaan met Pahlmeyer Wine uit Napa Valley (Californië). Met dit wijnhuis heeft hij zijn eigen label “D Wade Cellars” ontwikkeld. Met D Wade Cellars brengt hij een Cabernet Sauvignon en een rode blend op de markt.

Dwayne Wade was trouwens bij de Miami Heat in het verleden teamgenoot van Lebron James. Het gaat er bijna op lijken dat LeBron James iedereen heeft aangestoken met het wijnvirus.

Oud NBA speler Yao Ming is echter al veel langer een “Wine geek”, om het zo maar even te noemen. Sinds 2011 is deze 229 cm lange Chinees de trotse eigenaar van “Yao Family Wines” in Napa Valley (Californië). Op de website van dit wijnhuis valt te lezen dat Yao Ming al sinds 2004 een interesse in wijn heeft ontwikkeld wat dus heeft uitgemond in een eigen wijn.

De coach

Een basketbalteam heeft ook een coach nodig. Als er dan voor dit basketbalteam van winelovers een coach moet komen, zou dat toch echt Gregg Popovich zijn. Niet alleen omdat hij één van de allerbeste coaches ooit is, maar ook omdat hij, uiteraard, van wijn houdt. Hij schijnt er een gewoonte van te maken om met zijn teams, team etentjes te organiseren. Het verhaal gaat dat hij voor een van deze etentjes, zijn speler Tony Parker, die de Franse nationaliteit heeft, de opdracht heeft gegeven om wijnen uit zijn geboorte land uit te kiezen, en deze tijdens het diner te schenken.
Dat is nog niet alles, want “pop”, zoals hij ook wel wordt genoemd, is investeerder van Rex Hill in Oregon (sinds 2006 onderdeel van A to Z Wineworks). Hier heeft hij zijn eigen privé lijn Pinot Noirs, genaamd “Rock & Hammer”. De wijnen zijn overigens niet te koop. Popovich geeft ze weg aan vrienden, aan het goede doel en zal er zelf ook wel een paar houden om op te drinken.

Waarom?

Waarom de NBA spelers zo’n liefde voor wijn hebben ontwikkeld, is mij niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat wijn een soort statussymbool bij de spelers geworden is. De vrouw van Dwayne Wade heeft in een interview wel eens verteld dat het, bij de spelers onderling, allang niet meer gaat over wie de snelste auto of duurste horloge heeft, maar wie de beste fles wijn mee neemt naar een etentje.

Zelfs bij weddenschappen is de inzet tegenwoordig wijn. Het American football team van de oude high school van Draymond Green (speler van de Golden State Warriors) speelde tegen het American football team van de oude school van, daar is hij weer, LeBron James. De mannen hadden een weddenschap afgesloten over de uitslag van deze wedstrijd. James verloor de weddenschap, toonde zich geen slechte verliezer, en stuurde Draymond Green 2 kisten Cabernet Sauvignon van Silver Oak Winery (á $130,- de fles).

Misschien dat de gezondheidsvoordelen van wijn, in vergelijking met andere dranken, mee spelen bij het populair worden in de NBA. Of misschien komt het doordat wijn zijn stoffige imago kwijt is, en het gewoon rete interessant (en lekker) is om er meer van te weten. Het zou allemaal zomaar kunnen. Maar hoe je het ook went of keert, wijn lijkt de echte All Star te zijn geworden in de NBA. Al wisten de, niet in de NBA spelende, wijnliefhebbers natuurlijk al lang dat een goede fles wijn gewoon een slam dunk is.

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.