Elk jaar wordt er in januari, tijdens de Horecava, de prijs voor “Lekkerste hamburger van het jaar” uitgereikt. Chef’s van verschillende hamburgerrestaurants uit heel Nederland kunnen zich voor deze wedstrijd inschrijven, en vervolgens tijdens de wedstrijd hun creatie bereiden en laten proeven door een vakjury.

Dit jaar was de grote winnaar “Ter Marsch & Co” uit Rotterdam. Waar Chef Rohini Atwaroe een hamburger met de naam:“The Gojira” bedacht.

Uiteraard moest die burger door Smaakjunks geproefd worden!

Ter Marsch & Co

Burgerrestaurant Ter Marsch & Co, is niet altijd een Burgerrestaurant geweest. De naam dateert uit 1890 toen het bekend was als “Fabriek van de Verduurzaamde Vleeschwaren”. Dit bedrijf vestigde zich op de Witte de Withstraat nummer 70 in Rotterdam.

Jazeker, dit is het exacte pand waar het huidige Ter Marsch & Co, ruim 125 jaar later, als bar-restaurant, nog steeds zit.
Je kunt er terecht voor: ”Persoonlijke aandacht, humor en ongedwongen genieten van awardwinning burgers, een goudgele rakker, een mooi glaasje witte Bordeaux of één van onze perfect served gin-tonic’s”, zoals ze het zelf mooi omschrijven.

The Gojira

Het woord Gojira kon ik, dankzij de film “Godzilla” uit 1998, vooral als het Japanse woord voor het groene monster waar de film over gaat. Verder vertelde Wikipedia me dat er ook een schip van Sea Sheperd, en een Franse deathmetal-band met de naam Gojira is. Nu is er dankzij Ter Marsch & Co dus ook een hamburger met de naam.

De burger bestaat uit een medium rare geserveerde burger patty van dry aged rib eye en Japans Wagyu, zoetzure komkommer, mini bok-choy, bulgogi pulled pork, geroosterd buikspek, rode ui, yuzu-manuka honing, gochuyang saus en nori casave chips. En dat allemaal op een Aziatische steam-bun. Het mooiste van alles; als je de burger besteld krijg je er twee. Ok, ok het zijn twee kleintjes, maar dat eet wel zo makkelijk.

De burger is qua smaak het beste vergelijken met een bijna volwaardige Koreaanse bbq in burger vorm. Met recht een smaak bom; zoet, zuur, zout, umami als een malle, een fijne crunch en het vlees is juicy. Wat ik vooral leuk vond, is dat het weer eens wat anders is dan de bekende brioche bol met een burger van goed rundvlees, cheddar, burger saus, sla en bacon. Niet dat ik daar iets op tegen hebt, in tegendeel, doe er maar gelijk een, maar zoals het gezegde luidt; verandering van spijs doet eten.

Ik snap met elke hap (hey dat rijmt) dat deze burger de prijs mee naar huis mocht nemen. Top burger!

Ter Marsch & Co
Witte de Withstraat 70
3012 BS Rotterdam

www.termarschco.nl

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.