Ik kan een heel stuk schrijven over alles wat het instituut voor zoet- en hartigheden; Lof der Zoetheid in Rotterdam Noord aan de rest van de wereld te bieden heeft. Geloof me, dat ga ik ook zeker nog wel een keer doen, maar voor nu wilde ik even de lof (pun intended) trompet steken over mijn guilty pleasure, mijn sugarrush in fysieke vorm; hun choco-chip cookie.

Crispy & Chewy

Je hebt chocolate chip cookies in verschillende vormen en maten. Je hebt ze met double chocolate, melkchocolade, pure chocolade, witte chocolade of een combi van alles. Je hebt ze zelfs nog met toegevoegde proteïne, cereals, haver en weet ik het allemaal. Maar voor mij zijn er eigenlijk maar twee “hoofdstijlen”; de (dikke) harde/krokante variant en de chewy variant.

Het choco-chip cookie van Lof der Zoetheid zit daar precies tussen in. Oftewel: best of both worlds! Het midden van het cookie is super nice chewy en de randen zijn krokant. Daar doorheen een goeie lading chocolate chips, want ja het blijft natuurlijk een chocolate chip cookie, en bovenop de nautische verassing; zeezout. o, en trouwens – voor de liefhebbers – hij is nog vegan ook!

Zoet & Maldon Zeezout

Hoewel ik een klein beetje caramel-zeezout-moe aan het worden ben – je kan echt elke willekeurige winkel of restaurant binnen lopen en er is wel iéts met caramel-zeezout te vinden – kan ik de (caramel-loze) Maldon zeezout toevoeging op het choco-chip cookie van Lof der Zoetheid wel heel erg waarderen. Waarschijnlijk ook omdat ik, ondanks deze ode aan een chocolate chip cookie, van mezelf niet zo’n zoetekauw ben. Het zeezout is een hele fijne tegenhanger van het zoete deeg en de zoete chocola wat het cookie nét ff een spannendere smaak geeft.

Vroeg opstaan

Vroeger kocht ik in de supermarkt altijd van die mini chocolate chip cookies in zo’n plastic emmertje. Die ik vervolgens in één keer helemaal leeg at. Als ik eerlijk ben vind ik die cookies nog steeds wel lekker. Ze komen alleen op geen enkele manier ook maar in de buurt van het cookie van Lof der Zoetheid. Compleet andere tak van sport. Het is een beetje als een feestvakantie in Renesse en een feestvakantie op Ibiza. Kan allebei leuk zijn, maar “there are levels to this game!”.

Mocht je nou zo’n choco-chip cookie willen gaan halen bij Lof der Zoetheid. Dikke tip: ga vroeg. Kans bestaat dat ze later op de dag uitverkocht zijn. Dat de cookies nog warm zijn als je vroeg gaat is natuurlijk ook een hele fijne bijkomstigheid.

Lof der Zoetheid

Noordplein 1

3035 EA Rotterdam

www.lofderzoetheid.com

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.