Op Netflix staan (heel) veel documentaires en series die met eten en koken te maken hebben. En dat is natuurlijk leuk als je hier, net als ik, interesse in hebt. Enige nadeel; grote kans dat je trek krijgt in hetgeen wat je op je beeldscherm ziet. Zo keek ik laatst naar een aflevering van “Las Chronicas Del Taco”, en kreeg ik een gigantische taco “craving”. Daar moest ik uiteraard wat aan doen. Als ik aan taco’s denk, dan denk ik in Rotterdam automatisch aan de eerste authentieke Mexicaanse taco bar in de stad: KUA Taco Bar op de Hoogstraat, dus mondkapje mee, metro in en op naar KUA.

Taco’s zoals de Mexicanen ze eten

KUA – Taco Bar is gespecialiseerd in échte, traditionele, mais en bloem taco’s. Of zoals ze het zelf zeggen: “taco’s zoals Mexicanen ze eten”. Ik heb bij KUA altijd het idee dat ik even in Mexico op vakantie ben. Nu ben ik nog nooit in Mexico geweest maar de inrichting, de bediening, de muziek, de Mexicaanse bieren, de Margarita’s, en vooral het eten laten me vergeten dat ik gewoon om de hoek bij het Oostplein zit.

En hoewel de taco’s in een taco bar uiteraard de core business is, staan er ook andere lekkere gerechten op de kaart. Zo zijn er verschillende voorgerechten, zoals bijvoorbeeld totopos (nachos) of Sopa Azteca en ik zou je de quesadillas sowieso aanraden. Desnoods als sidedish.

“NO CRUNCHY TACOS IN MY HOUSE”

Staat er in grote letters op de menukaart. Zoals gezegd worden alleen de échte taco’s geserveerd bij KUA, en die zijn zacht. Niet die harde schelpen die, nadat je een hap neemt, in 1000 stukjes breken, maar zachte taco’s, die je gewoon met je handen eet.

Je hebt bij KUA keuze uit verschillende stijlen taco’s. Onder andere taco’s afkomstig uit het noorden van Mexico met Grain fed Angus Beef, Fish taco’s uit Tijuana, de “El Cheese Norteño”, oftewel een taco met Barbacoa pulled beef en gesmolten kaas en omdat het natuurlijk bijna onmogelijk is om hieruit te kiezen – althans voor mij wel – is er “The Pulled Meat Platter”. Hierbij krijg je 3 verschillende taco’s. Een met kip, een met varkensvlees en een met, de eerdergenoemde, Barbacoa. Ik kom vaker bij KUA en heb ondertussen alle taco’s al geprobeerd, en ze zijn echt al-le-maal f*cking lekker. Wat het kiezen alleen maar moeilijker maakt.  

The Pulled Meat Platter

Taco blijdschap

De taco die ik laatst had, was de “Pirata de Arrachera Adobada”. Één van de twee opties als je een taco met grain fed Black Angus beef wilt. Het zijn 3 taco’s gevuld met 180 gram Black Angus Bavette, wat is gemarineerd in achiote en guajillio peper en daarover heen gesmolten kaas. Elke hap die je neemt is gewoon pure taco blijdschap. Anders kan ik het niet omschrijven. De gesmolten kaas, het vlees, de structuur, de smaak. Alsof je als kind je pakje voetbalplaatjes opent en EINDELIJK zit die ene speler ertussen die je al zo lang wilde. Een beetje dat gevoel.

Pirata de Arrachera Adobada

Wil jij nou ook even naar Mexico op vakantie, zonder hier 10 á 11 uur voor in het vliegtuig te zitten, of heb je ook een “taco craving” en ben je toe aan taco blijdschap? KUA Taco Bar is het antwoord.

KUA Taco Bar

Hoogstraat 28A

3011 PP Rotterdam

www.kua-tacobar.nl

Geschreven door

Erik Saathoff

Geboren en getogen Rotterdammer, Vinoloog en oprichter van Smaakjunks.nl. Houd van eten, drinken en koken. Denkt graag out-of-the-box en ontdekt graag nieuwe smaken, (nieuwe) restaurants, keukens en culturen.